Brrr, de laatste dagen heeft ons Belgenlandje zich weer van zijn beste kant getoond, met sneeuwlandschappen en ijzige winden. In zo'n periode blijven we al eens graag lekker binnen, maar je hond moet wel nog altijd zijn dagelijkse beweging hebben natuurlijk. Lees hier wanneer je hond het best naar buiten kan, waar je op moet letten, en welke binnenhuisactiviteiten even leuk zijn.
Winterweerstand
Verschillende factoren beïnvloeden de weerstand van je hond. Het ras, en dan vooral de vacht, gaan al veel verschil maken. (Wij hebben het ook warmer met een dikkere jas en een warme trui!) Als er sprake is van neerslag, zal je hond sneller afkoelen, en een natte vacht heeft meer moeite om de warmte te bewaren. Sommige honden zijn het gewend om veel buiten te zijn, dus deze weerstand kun je langzaam opbouwen, zolang je voorzichtig bent.
Men kijkt vooral naar de grootte van een hond wanneer het gaat over zijn weerstand tegen de koude. Grotere rassen kunnen meestal vrij goed om met temperaturen boven de 4 graden. Als de temperaturen onder die 4 graden dalen, kun je best extra voorzichtig zijn. Middelgrote honden zijn beter niet te lang buiten in temperaturen lager dan 7 graden en de kleine rassen lopen al bij temperaturen onder de 10 graden risico op onderkoeling.
Elke hond wil wel eens aan de (bevroren) bloemetjes ruiken en spelen in de sneeuw is voor elk dier eens fijn. Als baasje let je beter extra goed op met puppies, oudere honden, honden met een dunnere vacht, kleinere honden en magere honden. Die zijn allemaal extra kwetsbaar door minder vacht of vet. Probeer altijd op het warmste moment van de dag je hond even buiten te laten om het zo veilig mogelijk te houden.
Koude pootjes
Wanneer weet je of je hond het koud begint te krijgen? Meestal ken je je hond al goed genoeg om door te hebben als hem iets niet bevalt. De meeste honden stoppen met wandelen of vertragen duidelijk. Ze hebben geen zin om rond te snuffelen en zijn minder energiek dan gewoonlijk.
Als je hond duidelijk op zoek is naar een plekje om op te warmen of begint te trillen, is het beter om naar binnen te gaan. Sommige honden tonen hoe koud het is door hun poot op te lichten (omdat ze 'frostbite' kunnen krijgen aan hun voetzolen). Dat is zeker een teken dat je hond er genoeg van heeft!
Activiteiten voor koukleumen
Natuurlijk kan je hond snel even een plasje doen, maar je wil misschien binnenhuis iets vinden waarmee hij zijn energie kwijt kan raken. Met verschillende spelletjes kun je je hondje zoet houden. Wat de meeste honden helemaal geweldig vinden, is gek doen met hun baasje: dansen, trekspelletjes spelen, lichte balletjes gooien (als je er de plaats voor hebt) of lekker worstelen of knuffelen.
Om de neus aan het werk te zetten, kun je snoepjes verstoppen in huis en je hond zo bezighouden. Als de zoektocht te veel gedoe lijkt, kun je ook een snoepje onder 1 van 3 bekers verstoppen en zo je hond zijn neus laten gebruiken terwijl jij hem met je vingervlugheid afleidt.
Een dagje binnen is ook het ideale moment om je hond nieuwe trucjes te leren. Kan die al rollen, blijven, rechtstaan? Als je wil, kun je zelfs je hond huishoudelijke taakjes leren uitvoeren: lichten aan- en uitdoen, deurtjes sluiten of zelfs kleine spullen brengen. Want wees nu eerlijk, droom je er ook niet van dat je vriend je elke dag je pantoffels brengt wanneer je thuiskomt?
Commentaires